2019

Pääsiäisyön kantaattimessu

Messu pääsiäisyönä
– Hanna Remeksen haastattelu

Musiikin maisteri Hanna Remes on johtanut Kilven Kuoroa vuodesta 2000 lähtien. Perjantaina 26.4. Kallion kirkossa kantaesitettävä Pääsiäisyön kantaattimessu on osa Remeksen taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa. Pyysimme Remestä kertomaan teoksesta ja sen toteutuksesta.

Mikä merkitys tällä konsertilla on sinulle, Hanna?

”Tohtorintutkintoni yhtenä keskeisenä tavoitteena on tuottaa uutta kirkkomusiikkia. Olen iloinen, että tämä Kaj-Erik Gustafssonin säveltämä ja Irja Askolan sanoittama pääsiäisyön messun kantaesitys on neljäs opin- ja taidonnäytteeni osa.

Itseäni kuoronjohtajana ja musiikin ammattilaisena kiehtoo teoksen moderni sävelkieli ja erityisesti se, kuinka musiikki nivoutuu saumattomasti yhteen Askolan modernin syvällisen runouden kanssa. Gustafssonin musiikki sekä myötäilee että kohottaa tekstin dramaturgiaa huikealla tavalla.”

Mitä Pääsiäisyön kantaattimessun toteuttaminen on sinulta vaatinut?

”Isot ja pitkät projektit vaativat aina toteuttajaltaan vahvaa sitoutumista ja tahtotilaa, toki myös monenlaisia organisointi- ja projektinhallintataitoja. Teoksen esittämiskoneisto on mittava, mikä tuo omat haasteensa. Isot projektit vaativat aina myös hyviä hermoja ja maltillista mieltä!

Muusikkona tämä teos on vaatinut minulta sukeltamista ja syventymistä Gustafssonin sävelkieleen, lukuisia tunteja teoksen laulamista, soittamista ja partituurin lukemista. Ihanaa työtä!”

Miten arvioisit teosta kuoron näkökulmasta?

”Teokset, jotka säveltäjä säveltää jotain tiettyä instrumenttia ajatellen, ovat aina erityisiä. Kaj-Erik Gustafsson on tiennyt alusta saakka, minkälaiselle kokoonpanolle hän säveltää Pääsiäisyön kantaattimessun. Säveltäjä ei päästä kuoroja tässä teoksessa helpolla, taidollista haastetta löytyy.

Uuden musiikin estetiikka, tekstin ja sävelkielen yhteennivoutuminen sekä äänenkäytön mukauttaminen tähän kokonaisuuteen ovat kuorolaisille kiehtova haaste.”

Pääsiäisyön kantaattimessu Kallion kirkossa 26.4. klo 18:00. Messun lopussa, kirkon pääovella, kerätään kolehti Notre-Damen kirkon urkujen korjaamiseen.