2018

Lehdistötiedote 30.8.18: Kilven Kuoro juhlii 105-vuotiasta kuorotaivaltaan suomalaisen nykyrunouden sävellyksillä

Lehdistötiedote 30.8.2018
Vapaa julkaistavaksi heti

Jo 105 vuotta kuorolaulua ja monipuolista ohjelmistoa – Kilven Kuoron Matkalla-konsertti 6.10.2018 huipentaa juhlavuoden

Kilven Kuoro juhlii 105-vuotista taivaltaan vuonna 2018. Juhlavuotensa kunniaksi kuoro järjesti suomalaisen nykyrunouden sävellyskilpailun vuonna 2016. Määräaikaan mennessä kilpailuun tuli yhteensä 19 teosta. Kilven Kuoro kantaesittää tuomariston valitsemat kilpailuteosten parhaat kappaleet juhlakonsertissa. (Tulokset: https://kilvenkuoro.fi/fi/2017/07/13/kilven-kuoron-savellyskilpailun-tulokset-selvilla/ )

Vuonna 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta säveltäjä Toivo Kuulan kuolemasta, ja juhlakonsertissaan Kilven Kuoro muistaa myös Kuulaa laulamalla säveltäjän klassikkoja: Auringon noustessa, Siell’ on kauan jo kukkineet omenapuut ja Meren virsi.

Matkalla-juhlakonsertti pidetään Astoria-salissa 6.10.2018 klo 17.

Kuoroa johtaa Hanna Remes.

Kilven Kuoro 50-vuotisjuhlavuonnaan 1963 ja 2015 esiintymässä Tampereen Sävelessä.

Kilven Kuoron historia alkaa oikeastaan jo aikaisemmin kuin 105 vuotta sitten. Nimittäin vuonna 1885 tunnettu taiteen ystävä Aurora Karamzin lahjoitti Raittiusyhdistys Kilpi ry.:n laulu- ja soittokunnalle huomattavan rahasumman, 300 markkaa. Jo siitä alkoi Kilven Kuoron tarina, mutta alkuvuosina kuoro lauloi lähinnä omaksi ilokseen. Vuonna 1913 silloisen johtajan Wilho Siukosen johdolla Kilven Kuorosta muodostui nykyisen muotoinen konserttikuoro, jolla oli säännölliset harjoitukset – ja siksi vuosi 1913 lasketaan Kilven Kuoron varsinaiseksi perustamisvuodeksi. Siitä lähtien Kilven Kuoro on ollut n. 50-henkinen sekakuoro, joka konsertoi aktiivisesti, haastaa itseään, levyttää, kokeilee uutta, kilpailee ympäri maailmaa ja ilahduttaa kuulijoitaan vuodesta toiseen.

Vuonna 1924 päivälehdessä kirjoitettiin: ”Laulu oli selvää, voimakasta ja kuului kauniilta ja hyvin ainakin Kemiin asti.” Tähän tavoitteeseen kiteytyy Kilven Kuoron toiminta myös 105-juhlavuonna 2018.