Suomalaista joulun valoa

Kilven Kuoro lauloi levyllisen sykähdyttävää joulumusiikkia

2015-09-07 KK Joulun Valoa CD-kansi-1

Perinteistä mutta uudessa valossa. Lisäksi kaksi uutta joulutunnelman
tuojaa.

Näistä on koottu Kilven Kuoron juhlallinen joululevy Joulun Valoa!. Se
julkaistaan 4.12.2015.

Kilven Kuoron joulussa maa on niin kaunis ja varpunen etsii lämpöä jouluaamuna. Uniikit sovitukset tekevät tutuista joululauluista omaleimaisia ja herkkiä.

Perinteisten sävelmien pariin istuu mainiosti kaksi uudenuutukaista. Kilven Kuoron tilaussävelmien tekijät ovat Kaj-Erik Gustafsson ja Säde Bartling.

– Molemmat säveltäjät ovat Kilven Kuorolle entuudestaan tuttuja ja tärkeitä. Valitsimme tekstit yhdessä säveltäjien kanssa ja lopputulos on huikea, Kilven Kuoron johtaja Hanna Remes riemuitsee.

Kaj-Erik Gustafssonin Kilven Kuorolle säveltämä teos kantaa nimeä Brinn, fridens stjärna. Säde Bartlingin tilausteos puolestaan rakentui Lauri Pohjanpään tekstin Metsien joulu ympärille.

– Pohjanpään teksti on mielettömän puhutteleva. Jo pelkkä runo on kuin musiikkia, Remes ylistää.

Levyn teemana on nimensä mukaisesti joulun valo. Lisäksi kantavana ajatuksena on suomalaisuus: kaikki sävelmät ovat yhtä lukuun ottamatta on kotimaisia. Lauluista Maa on niin kaunis on alun perin sleesialainen, mutta se on vakiintunut yhdeksi suomalaisten suosituimmista joulusävelmistä.

Kilven Kuoron persoonallinen ote tulee esiin omaleimaisissa sovituksissa.

– Haluamme tuoda uutta näkökulmaa joulumusiikkiin. Tavoitteenamme on koskettaa kuulijaa syvällisesti, ja siksi olemme yhdistäneet perinteistä ja poikkeavaa tulkintaa. Esimerkiksi kuorossa laulavan Teemu Eskolan sovitus Varpunen jouluaamuna –laulusta on äärimmäisen koskettava, koska siinä on tavoitettu merkittävä herkkyys, Remes kuvailee.

Joulun valon kahdestatoista laulusta kaksi on juhlavuottaan viettävän Jean Sibeliuksen klassikkoa: En etsi valtaa, loistoa ja Nyt seimelle pienoisen lapsen.

Joulun Valoa! -levyn kappaleet

Tänä vuonna juhlitaan 150 vuotta sitten syntyneen Sibeliuksen lisäksi 102-vuotiasta Kilven Kuoroa. Juhlakaluista nuorempi on noin 50 laulajan kokoinen instrumentti, joka soi kirkkaasti mutta lämpöisellä voimalla.

– Meille on tärkeää, että Joulun Valoa! on tunnetasolla ehyt. Joulumusiikilla on meihin kaikkiin voimakas tunneside, joka tuo pintaan muistoja, luo turvallisuutta ja jättää tunnejäljen, Hanna Remes sanoo.

Myös Kilven Kuoron laulajat ovat hurmaantuneita taidokkaasti sovitetusta joulumusiikista. Laulajista Laura Osala ihastui vanhan klassikon, Maa on niin kaunis –sävelmän uudenlaiseen sovitukseen.

– Laulu on minulle toki muutenkin rakas, ja siihen liittyy paljon muistoja lapsuudesta, mutta olen ihastunut erityisesti Säde Bartlingin sovitukseen. Se alkaa yksinkertaisesti ja kasvaa lopulta ihanaksi täysin palkein soivaksi enkelikuoroksi. Lisäksi on innostavaa, että altoilla on jännittävää laulettavaa, Osala kuvailee.

Kilven Kuoron joululevy Joulun Valoa! Julkaistaan 4.12.2015 Johanneksenkirkossa Valoa! –konsertissa. Kaksi muuta Valoa! –konserttia ovat Paavalinkirkossa 8.12. ja Vanhakirkossa 11.12.

Tilaa levy

Valoa! -joulukonsertit 2015

Viimeksi päivitetty (24.09.2015 22:09)